Τα φρούτα μας

Η Κρητική Διατροφή, διεθνώς αναγνωρισμένη για τις ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση φρούτων σε σημαντικές ποσότητες. Ο Κρητικός, σύμφωνα με μελέτες, τρώει έξι φορές περισσότερα φρούτα από το μέσο κάτοικο άλλων μεσογειακών περιοχών και έξι φορές περισσότερα από τον κάτοικο μιας βόρειας χώρας.

Το πορτοκάλι ήταν το φρούτο που δεν έλειπε ποτέ από το τραπέζι των Κρητικών ως απαραίτητο επιδόρπιο. Η ελληνική μυθολογία λέει πως τα εσπεριδοειδή ήταν το δώρο που έκανε η Γαία, η γη, στο γάμο του πατέρα των θεών, του Δία, με την Ήρα. Οι Ευρωπαίοι περιηγητές που έφταναν στην Κρήτη το 19ο αιώνα εγκωμίαζαν τα πορτοκάλια του νησιού.

Αυτό το θεϊκό δώρο, που κρατήθηκε, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, στους κήπους των Εσπερίδων, μακριά από τους ανθρώπους, καλλιεργείται κυρίως στον εύφορο κάμπο των Χανίων.

Κρητικό Πορτοκάλι

Τα καλλιεργήσιμα πορτοκάλια της Κρήτης, προέρχονται κυρίως από τις ποικιλίες Merlin, Navel και Valencia οι οποίες είναι απολύτως προσαρμοσμένες στο περιβάλλον του νησιού. Η ιδιαιτερότητα των εδαφοκλιματικών συνθηκών της Κρήτης κάνει τα Κρητικά πορτοκάλια πλούσια σε χυμό, ο οποίος είναι γλυκός στη γεύση και με χαρακτηριστικά αρώματα. Επιπλέον, η επίδραση της θάλασσας ευνοεί την παραγωγή πρώιμων πορτοκαλιών ανώτερης ποιότητας.

Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνες C και Α, σάκχαρα, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών. Ένα μέτριο πορτοκάλι καλύπτει το 116% της συνιστώμενης ημερήσιας παροχής σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C συνδέεται με την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού ενάντια σε ιώσεις και ασθένειες.

Να διαλέγετε σφιχτά πορτοκάλια, βαριά για το μέγεθος τους, για να είναι πιο ζουμερά. Τα πορτοκάλια διατηρούνται αρκετά. Μπορείτε να τα διατηρήσετε σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο μέχρι δύο εβδομάδες. Ο χυμός και το ξύσμα τους διατηρούνται στην κατάψυξη.

Κρητικό Μανταρίνι

Οι ποικιλίες των μανταρινιών που καλλιεργούνται στην Κρήτη είναι κυρίως οι κλημεντίνες, τα νόβα και τα ενκόρ. Οι ποικιλίες εναλλάσσονται ανάλογα την εποχή με την πιο πρώιμη να είναι οι κλημεντίνες μετά τα νόβα και τέλος τα ενκόρ. Ανάλογα την ποικιλία τα μανταρίνια της Κρήτης ποικίλουν σε μέγεθος από 35 έως 70 mm διάμετρο και έχουν πολύ γλυκιά γεύση.

Τα μανταρίνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, κάλιο και άλατα βρωμίου με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Αποτελούν και μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C, καθώς ένα μέτριο μανταρίνι βάρους 88 γραμμαρίων καλύπτει το 40% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σε βιταμίνη C.

Κρητικό Λεμόνι

Οι ποικιλίες λεμονιού που καλλιεργούνται στην Κρήτη είναι ιδιαίτερα μυρωδάτες, με μεγάλη περιεκτικότητα σε χυμό και ζωηρό κίτρινο χρώμα.

Τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και σε φλαβονοειδή, που λειτουργούν ενάντια σε μολύνσεις από ιούς όπως η γρίπη και το κρύωμα. Επιπλέον ο χυμός λεμονιού έχει αντιοξειδωτική, αντισηπτική, αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση.