Τα καλλιεργήσιμα πορτοκάλια της Κρήτης, προέρχονται κυρίως από τις ποικιλίες Merlin, Navel και Valencia οι οποίες είναι απολύτως προσαρμοσμένες στο περιβάλλον του νησιού. Η ιδιαιτερότητα των εδαφοκλιματικών συνθηκών της Κρήτης κάνει τα Κρητικά πορτοκάλια πλούσια σε χυμό, ο οποίος είναι γλυκός στη γεύση και με χαρακτηριστικά αρώματα. Επιπλέον, η επίδραση της θάλασσας ευνοεί την παραγωγή πρώιμων πορτοκαλιών ανώτερης ποιότητας.
Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνες C και Α, σάκχαρα, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών. Ένα μέτριο πορτοκάλι καλύπτει το 116% της συνιστώμενης ημερήσιας παροχής σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C συνδέεται με την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού ενάντια σε ιώσεις και ασθένειες.
Να διαλέγετε σφιχτά πορτοκάλια, βαριά για το μέγεθος τους, για να είναι πιο ζουμερά. Τα πορτοκάλια διατηρούνται αρκετά. Μπορείτε να τα διατηρήσετε σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο μέχρι δύο εβδομάδες. Ο χυμός και το ξύσμα τους διατηρούνται στην κατάψυξη.