• 25 Μερίδες
  • 35 ' Χρόνος Προετοιμασίας
  • 45 ' Χρόνος αναμονής
  • 2 Επίπεδο Δυσκολίας

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 200 γρ. καρύδια και αμύγδαλα αλεσμένα
  • 50 γρ. σουσάμι καβουρντισμένο και «σπασμένο»
  • 80 γρ. γλυκό κυδώνι κομμένο σε κομμάτια, με το σιρόπι του
  • 0.5 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 0.5 κ.σ. κανελογαρύφαλλα
  • 35 γρ. παξιμάδι, κοπανισμένο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 75 γρ. μέλι ( ζεσταίνουμε σε μπρίκι να διαλύσει και προσθέτουμε ελάχιστο νερό να βράσει μαζί)
  • 1.5 κ.σ. ελαιόλαδο ΑΒΕΑ «κλασικό»
  • Ανθόνερο (για το σερβίρισμα)
  • Ζάχαρη άχνη (για το σερβίρισμα)

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

  • Ταψί
  • Λεκάνη

Χρειάζεστε Bοήθεια;

Για οτιδήποτε χρειαστείτε θα είμαστε στη διάθεση σας

28210 93861

Γιορτινά κρητικά πατούδα

Σε μεγάλη λεκάνη, βάζουμε τα υλικά της ζύμης. Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε ένα ούτε πολύ σφικτό ούτε πολύ μαλακό ζυμάρι, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί. Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη γέμιση ως εξής: Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε μια λεκάνη εκτός το μέλι και ανακατεύουμε ελαφρά. Στη συνέχεια, «βρέχουμε» τα υλικά με το μέλι και τα ενώνουμε. Αφήνουμε τη γέμιση κατά μέρος για 10 λεπτά της ώρας μέχρι να αναδειχθούν όλα τα αρώματα. Στη συνέχεια, ανοίγουμε με πλάστη το ζυμάρι σε φύλλο πάχους 2-3 εκ. Με ένα πιατάκι του καφέ , κόβουμε σε μικρά στρογγυλά κομμάτια. Τοποθετούμε στο μέσο και λίγο προς το πλάι του ζυμαριού 1/3 περίπου της κουταλιάς γέμιση. Κλείνουμε το ζυμαράκι, εγκλωβίζοντας τη γέμιση μέσα σ’ αυτό. Πατάμε ελαφρά με το δάκτυλο μας στις ενώσεις και αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για 35’. Αποσύρουμε και μόλις κρυώσουν, ραντίζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Chef: Γιώργος Μακρής